Hava kirliliği yeni nesillerde boy kısalığına sebep oluyor

Ana Sayfa » Bilim - Çevre » Hava kirliliği yeni nesillerde boy kısalığına sebep oluyor
Hava kirliliği yeni nesillerde boy kısalığına sebep oluyor

Çin‘de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre hava kirliliği yeni doğan bireylerde boy kısalığına sebep olduğu ortaya çıkartıldı.

Çin‘in Tongliang kentinde kömür yakan bir elektrik santralinin 2004 yılında kapatılmasından önce ve sonra yapılan bir araştırma, kapatılmadan önce doğan çocukların, telomerleri daha kısa sürede, bitkinin havayı kirlettikten sonra doğan ve doğanlardan daha kısa olduğunu tespit ettiler.

Telomerler, kromozomların hücre bölünmesi sırasında sadakatle kopyalanmasına izin veren DNA’nın özel bölümleridir. Bununla birlikte, hücre bölünmesinin her turunda, telomerlerin kısalması, genomik stabilitenin kademeli olarak kaybedilmesine neden olur. Telomer uzunluğunun kısalması kanser ve kalp rahatsızlığı, bilişsel gerileme, yaşlanma ve erken ölümle bağlantılıdır.

Araştırma ekibi Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’ndaki Deliang Tang ve Frederica Perera‘nın liderliğinde, 255 yeni doğanın göbek kordonu kanındaki telomer uzunluğunu analiz ettiler. Bunların yaklaşık yarısı, bitkiler zarar görmeden önce doğmuş. Bitkiler zarar gördükten sonra doğan bebeklerde, araştırmacılar, kömür bitkilerinden gelen hava kirliliğinin zehirli bir bileşenini oluşturan polisiklik aromatik hidrokarbonlara maruz kalma için bir biyolojik belirteç olan PAH-DNA kordon adüktlerinin daha yüksek seviyelerini buldu. Kordon kanlarındaki bu adüktlerin seviyelerinin yükselmesi, bu ilişkinin test edildiği ilk kez kısa telomer ile bağlantılı olduğu gibi, nöronal büyümeye karışan bir protein olan beyin türevi nörotropik faktörün (BDNF) daha düşük seviyeleriyle de ilişkilendirildi.

Hava kirliliği daha sonraki çağlarda sağlıktaki etkisini gösteriyor

Bununla birlikte, telomer uzunluğu, 2 yaşta test edilen 210 çocuğun alt kümesindeki gelişim skoruyla ilişkili değildi. Ancak araştırmacılar, bulguların telomer uzunluğuyla ilgili nörogelişimsel sorunları daha sonraki çağlarda ekarte etmediğini söylüyor. Yani ailedeki bir sonraki kuşağı da etkileyecek türden bir olay olduğu gözlemleniyor.

Hükumet insanların sağlığı için bölgedeki tüm kömür yakma santrallerini kapattırdı

Çevresel Sağlık Bilimleri profesörü Tang, “Bir bireyin doğumdaki telomer uzunluğunun onlarca yıl önce hastalığa yakalanma riskini yetişkinlikte etkilediği biliniyor.” diyor. “Hava kirliliğine erken hayat maruziyeti bağlamında sağlık sonuçlarında telomer uzunluğunun oynadığı rolü değerlendirmek için daha ileri takip gerekiyor.” dedi. Mayıs 2004’te, Tongliang‘daki yüksek hava kirliliği seviyesi, hükumetten topluluğun sağlığını iyileştirmek için yerel kömür yakma santralini kapatmasını sağladı. Önceden açıklanan bu eylem, prenatal kömürle çalışan santrale emisyon maruziyeti olmadan, iki ardışık kohort çocuğunda ortam PAH düzeyleri, biyolojik belirteçler ve sağlık sonuçları verileri karşılaştırmak için benzersiz bir fırsat sağladı. Bu kohortlar hakkında daha önce yayınlanmış araştırmalarda yazarlar, bitki kapanışından sonra doğan yenidoğanların PAH-DNA adüklerinin daha düşük seviyelerine, çeşitli sağlık sonuçlarının daha düşük oranlara ve artmış BDNF düzeylerine sahip olduklarını bildirdi.

Çevre Sağlığı Bilimleri profesörü Perera, Mailman, “Yeni çalışma, kömür yakan bu santralin kapanmasının, orada yenidoğanların sağlık ve gelecekteki refahı için faydalı olduğunu kanıtlarına ekliyor” diyor. Ayrıca, hava kirliliğine herhangi bir maruziyetin düşürülmesinin çocuk sağlığı ve uzun vadeli potansiyel için faydalı olacağını da biliyoruz. ” sözlerini ekledi. Bu içerik tıbbi araştırmalarla ilgili haberleri kapsayan popüler bir site olan Medical Xpress’in nezaketine ve telif hakkına tabidir. Orijinal makaleyi okuyun.

Hava kirliliği yeni nesillerde boy kısalığına sebep oluyor - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

 acheter followers

RASTGELE İÇERİKLER

YAZGİG’18 28 Nisan’da meraklılarını bekliyor! Battlefield 1’e Yeni Ek Paket Seagate Büyük Fabrikasını Kapatıyor Vodafone’dan Kullanıcılarına Ramazan Kampanyası! İşte en iyi dijital kameralar listesi 2018 Microsoft’un Online Güvenlik Anketi Açıklandı

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Webtakibi - Tüm Hakları Saklıdır