NASA‘nın bir sonraki Mars gezisi için tasarlanan ısı kalkanı, Perşembe günü ajanstan duyuruya göre test sırasında başarısız oldu.
Mars 2020‘nin ısı kalkanlarından biri, bir haftalık bir dizi testten sonra başarısızlıkla sonuçlandı. NASA‘nın Lockheed Martin‘den yeni bir parça üretmesini istemek dışında bir seçeneği kalmadı. Isı kalkanının amacı Mars 2020 gezici ve iniş sistemini korumaktır. Böylece Mars atmosferine girdiklerinde yanmazlar. Sistem, 3.800℉ (2093℃) kadar sıcaklıklara dayanmak zorunda kalacağından, NASA ve Lockheed Martin (görev için yüklenici), kalkanın giriş sırasında karşılaşacaklarından %20 daha fazla kuvvete maruz kalmasına neden oldu.
Kalkanı denetledikten sonra NASA, dış kenarı yakınında tüm çevresine yayılan beklenmedik bir kırılma olduğunu buldu. Lockheed Martin şimdi görev için yeni bir tane inşa edecek. Ayrıca hasarlı kalkanı da tamir edecek. Aynı tip bir kalkan, 5 Mayıs’ta kalkışa çıkması nedeniyle InSight adlı bir iniş, başka bir Mars görevine kurulacak. Ancak bu misyon 12 Nisan‘da tespit edilen Mars 2020 ısı kalkanındaki çatlaktan etkilenmemelidir. Esas olarak aynı kalkan kullanılacak ve NASA personeli, Kasım ayı sonlarında yapılması planlanan açılış sırasında beklemesi gerektiğinden emin.
Ne yazık ki, bu olay, ajans ve özel uzay şirketlerinin neden ilk önce sıkı bir testle roketler, kapsüller ve bireysel bileşenlerini yerleştirmek zorunda olduklarının mükemmel bir örneğidir. Milyon dolarlık uzay aracını kaybetmek yerine daha çok harcama yapmak en iyisidir. Mars 2020’nin durumunda, 2 milyar dolarlık misyon, Mars‘taki geçmiş yaşam olasılığını incelemek ve numuneleri toplamak için gezegenin yüzeyine inmek için tasarlanmış bir gezici içerir. İyi haber, kurumun olayla ilgili olarak 2020’de James Webb Teleskobu’na yapılanlar gibi hedef lansmanını etkileyeceğine inanmıyor. Bu yüzden görev için yeni bir isim düşünmek zorunda değil.
NASA’nın ısı kalkanı, test sonucu başarısızlıkla sonuçlandı - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bilim adamları kuantum verileri bir elmasın içine yerleştirdiler 29 Haziran 2019
2020 Tokyo Olimpiyatları’nda yenilenebilir enerji kullanacak 27 Haziran 2018
Rusya, dünyanın ilk yüzen nükleer santralini tamamladı 30 Nisan 2018
YAZGİG’18 28 Nisan’da meraklılarını bekliyor! 14 Nisan 2018
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Hoşgeldiniz
Webtakibi - Tüm Hakları Saklıdır