Yapay tatlandırıcılar hakkında yanlış bilinen 4 bilgi

Ana Sayfa » Gündem » Yapay tatlandırıcılar hakkında yanlış bilinen 4 bilgi
Yapay tatlandırıcılar hakkında yanlış bilinen 4 bilgi
  1. Yapay Tatlandırıcılar Kilo Aldırır

Yapılan bir araştırmada, 41 kilolu kişiye, şekerle tatlandırılmış takviyeler ve yapay tatlandırıcılar verilmiş ve normal diyetlerini tüketmeleri istenmiştir. 10 hafta sonra, şekerli tatlandırıcı alan grup ortalama 1,6 kg kilo alırken bunun 1.3 kg’ı yağ kütlesini arttırmıştır. Yapay tatlandırıcı alan grubun ise yağ kütlesinde ya da vücut ağırlığında gerçek bir değişiklik gözlemlenmemiştir.

Bu araştırma bu konudaki tek araştırma da değildir. 30 kişilik bir başka çalışmada, katılımcılara yüksek fruktozlu mısır şurubu ve aspartam ile tatlandırılmış meşrubat (temelde normal ve diyet kola gibi düşünebilirsiniz) verilmiştir. Bu çalışmada, şekerli içecek tüketen insanlar kilo alırken, aspartam ile tatlandırılan soda katılımcıların kilo vermesine neden olmuştur.

New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir makalede, 4 11 yaş arası 641 çocuk, yapay olarak tatlandırılmış içecekler ve şekerli içecekler kullanmak üzere rasgele seçilmiştir.

18 aylık süre boyunca, şekerli içecek grubundaki çocuklar daha fazla kilo almış, deri kıvrım ölçümleri daha yüksek çıkmış (vücut yağı için bir ölçüm faktörü) ve bel çevrelerinde daha büyük bir yağ artışına sahip olmuşlardır.

Yapay tatlandırıcıların, kilo kaybı sırasında ve sonrasında diyet alışkanlıklarını değiştirdiği ve kilo vermeyi sürdürmek açısından normal tatlandırıcılara göre daha yararlı olduğu görülmüştür.

  1. Yapay Tatlandırıcılar Şekerden Daha Kötüdür

1998’de yapılan ilk çalışmalar, aspartamın insülin üreten hücrelere doğrudan uygulandığında insülin salınımı açısından hiçbir şey yapmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, aspartam, glikozla birlikte uygulandığında, glikozun insülinojenik yanıtını arttırarak küçük bir “hızlandırıcı” etki göstermiştir.

2009 yılında insanların karbonatlı su veya diyet kola ile beslendiği bir çalışma yayınlanmıştır. Genel olarak, diyet kola, insülin salınımında çok az (istatistiksel olarak anlamlı olmayan) bir artışa sahip olmuştur. İlginç bir şekilde, diyet kola aynı zamanda, açlık ve glukoz metabolizmasında rol oynayan glukagon proteinine benzer bir peptitin salgılanmasını arttırmıştır.

Yapay tatlandırıcı içeren gıda takviyeleri alırken https://www.fitbull.com gibi güvenilir internet siteleri tercih edilmelidir.

  1. Yapay Tatlandırıcılar Mikrobiyomunuzu Yıkar

Farelerde, uygulanan orta ila yüksek dozlarda yapay tatlandırıcıların mikrobiyomda kötü değişikliklere ve bunun bir “glukoz intoleransı” türüne neden olabileceği gösterilmiştir. Şimdi test edilen tüm yapay tatlandırıcıların bu etkiye neden olmadığını ve sukrozun da aynı duruma neden olduğunu belirtmek önemlidir.

Yani diyebiliriz ki, kemirgenlerde bazı yapay tatlandırıcıların mikrobiyomu değiştirebileceğine dair bazı kanıtlar vardır, ancak insanlarda bu gerçekleşirse, ne kadar süreceği, ne tür bir şey gerçekleşeceği ve sonuçların ne olacağı konusunda hiçbir fikrimiz yoktur.

  1. Aspartam Zehirlidir

Aspartamın bir zehir olup olmadığını ve eğer öyleyse, hangi dozda olduğunu bize gösterecek bilimsel çalışmalara ve gerçek kanıtlara bir kere daha bakabiliriz.

Aspartam metanol içine metabolize olur, bu kötüdür ve sizi kör edebilir. Metanolün zehirli olmasının ve bu etkilere sahip olmasının nedeni, büyük miktarlarda metanolün, metabolize olarak hasarı yapan molekül olan format hale gelmesidir.

Aspartamın zehirli olması için maddeyi yüksek miktarlarda metanole dönüştürmeniz ve sonra biçimlendirmeniz gerekir. Bunun için çeşitli araştırmalar yürütülmüştür.

30 kişiye 34 mg/kg (normal alımın üst ucu), 100 mg/kg, 150 mg/kg ve 200 mg/kg dozlarında aspartam verilmiştir. Bu günde yaklaşık 12 ila 80 kutu diyet kola içmeye karşılık gelir. 34 mg/kg’lık dozda tespit edilemeyen metanol 100, 150 ve 200 mg/kg’lık dozlarda tespit edilmiştir.

Bununla birlikte, en yüksek aspartam grubunda bile, hiçbir format oluşumu saptanamamıştır. Göz muayenesi sırasında başka herhangi bir kan işaretçisi veya gözle ilgili hiçbir sorun da görülmemiştir.

Ekleyen :Fahrettin KılıçTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yapay tatlandırıcılar hakkında yanlış bilinen 4 bilgi - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

 acheter followers

RASTGELE İÇERİKLER

Çin’e Devasa DDoS Saldırısı 227 Saat Sürdü ZTE oyun telefonunu piyasaya sürecek Ücretsiz Golden Fever Steam Key’i Apple HomePod ilk yazılım güncellemesini aldı HTC, 2018 yılında çift kameralı telefon çıkaracak E Okul çöktü mü? E Okul’a neden giriş yapılmıyor?

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

Webtakibi - Tüm Hakları Saklıdır